Projektanti: Grzywinski+Pons
Lokacija: Long Island City, 49-13 Vernon Boulevard, Long Island City, NY 11101, USA
Površina: 4500 m2
Godina izgradnje: 2015
Fotografije: Floto + Warner

Obrazloženje arhitekata.

The Boro je novi hotel sa 108 soba u njujorškom kvartu Dutch Kills u Queensu. Iako u blizini već ima nekoliko poznatih hotela, Boro je prvi dizajn-hotel, za koji se nadamo da će odgovoriti na evidentne promene koje su nastale u tom delu grada. Kada je naš studio odabran da projektuje hotel, nasledili smo gotovo kompletnu konstrukciju koja je nametnula volumen objekta i fasadu. Imali smo malo vremena i skromna sredstva sa kojima smo mogli da pravimo tek neznatne izmene pre nego što smo se posvetili enterijeru. Fokus je bio na zastakljivanju koje je imalo najveći uticaj na prostor koji smo kasnije projektovali. Rad na enterijeru objekta nije bio tako restriktivan – ostavivši zatečenu konstrukciju neobrađenu, kakvu smo i zatekli, projektovanju smo pristupili kao da se radi o prenameni industrijskog objekta.

I u zajedničkim prostorima i u sobama zadržali smo neobrađenu konstrukciju: liveni beton i blokove od šljake. Uz ovakvu podlogu odabrali smo paletu materijala kojima smo naglasili prednosti lokacije i konstrukcije – svetlost, visoke plafone i divne vizure ka Menhetnu. Bili smo veoma pažljivi sa odabirom završnih obrada koje bi trebalo da stvore toplu atmosferu, iako će tokom vremena i eksploatacije dobijati patinu – to su podovi od ručno struganog hrasta, bojeni drveni parapeti i obloge stubova, koža, pluta i pleteni tepisi.

Takođe smo dizajnirali ugradni nameštaj po meri koji odgovara pojedinim specifičnim namenama prostora. Veliki prozori u sobama liče na velike slike sa prizorima Njujorka, ali smo na otvorima dodali prečke kako bi naglasili industrijsku prošlost kvarta. U prizemlju smo uklonili pregrade, hirjerahiju između elemenata enterijera nagovestili smo tradicionalnim recepcijskim pultom. Veliki sto koriste i osoblje i gosti a check-in usluga obavlja se proko mobilne aplikacije kako bi se smanjila gužva. Bar i kafe opslužuju i goste hotela i posetioce, dok je lobi opremljen udobnim nameštajem za sedenje.

U pokušaju da stvorimo prijatnu atmosferu, isprojektovali smo separee. Svi prostori, iako različiti po nameni, treba da stvore istu atmosferu u celom hotelu – bilo da se radi o hodniku, sobi za goste, ili nekom od zajedničkih prostora, dijalog između namene prostorija, konstrukcije, svetla, tekstura i boja je konstantan.

Glavni cilj nam je i bio da stvorimo mesto sa koga se Njujork posmatra i istražuje, koje je nepretenciozno i sofisticirano, a istovremeno i toplo i razigrano i urbano.