Luc Roymans

Luc Roymans

Architects: Sculp[IT]
Location: Antwerp, Belgium
Architect In Charge: Pieter Peerlings and Silvia Mertens
Project Year: 2015
Photographs: Luc Roymans
Engineer: ODS
Door Construction And Installation: Lootens Line
Manufacturer: Jansen

Luc Roymans

Luc Roymans

Par staklenih panela težine skoro četiri tone, ima dvospratnu visinu.

Luc Roymans

Luc Roymans

Rotiranjem se otvaraju prema vrtu ove renovirane kuće u Antverpenu. Simetrični paneli – koje je belgijski studio Sculp IT opisao kao ‘’najveći rotirajući prozor na svetu’’ – nalaze se na zadnjem zidu proširenja kuće, povezuju novu kuhinju i trpezariju sa vrtom.

Luc Roymans

Luc Roymans

Kuća je ranije imala proširenje koje nije omogućavalo vezu sa dvorištom. Arhitekti Pieter Peerlings i Silvia Martens srušili su ovaj deo kuće kako bi napravili mesto za novi zastakljeni dodatak.

Luc Roymans

Luc Roymans

Njihov cilj bio je da osiguraju da sva tri nivoa strukture – nazvane LALO – imaju intervale prirodnog svetla i pogled ka vrtu. Par francuskih prozora rađenih po meri, naručeni su kod poljskog proizvođača Jansen i opremljeni su izolirajućim staklom.

Luc Roymans

Luc Roymans

Svako od šest metara visokih krila otvara se posebnim mehanizmom umesto tradicionalnim šarkama za vrata.

Luc Roymans

Luc Roymans

‘’Jednostavna, savremena zastakljena pozadina objekta ima najveći rotirajući prozor na svetu – tri metra širok i šest metara visok – i čini ovu kuću spremnu za buduće stanare’’, kažu Peerlings i Mertens, koji takođe tvrde da su izgradili najužu kuću u Holandiji i najveći plutajući bazen. ‘’Nismo mnogo uradili; ali ono što smo učinili ima veliki uticaj na način života u toj kući’’.

Luc Roymans

Luc Roymans

Novi prostor u prizemlju obezbeđuje kuhinju “otvorenog plana” i trpezariju koja se graniči sa vrtom, dok su servisne prostorije i garaža smešteni u okviru postojećeg dela kuće.

Luc Roymans

Luc Roymans

Uglačani beton je izabran za pod u delu proširenja kuće i nastavlja se na vrtnoj terasi, obezbeđujući osećaj kontinuiteta između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora.

Luc Roymans

Luc Roymans

Radna ploča u kuhinji je takođe izrađena od istog materijala a ostrvo u centru prostorije opremljeno je točkićima, omogućavajući mu da se izmesti i na terasu.

Luc Roymans

Luc Roymans

Istorijska fasada prema ulici ostavljena je u izvornom izgledu, kako bi zadržala ‘’buržoaski sjaj’’, rekli su Peerlings i Mertens.

Barska stolica na fotografiji kuhinje, www.hay.dk A STOOL AAS32 /AAS33

Luc Roymans

Luc Roymans

Luc Roymans

Luc Roymans

Luc Roymans

Luc Roymans

Luc Roymans

Luc Roymans

Luc Roymans

Luc Roymans

Luc Roymans

Luc Roymans

Luc Roymans

Luc Roymans

Luc Roymans

Luc Roymans

Luc Roymans

Luc Roymans