Orlando Gutierrez

Orlando Gutierrez

projektni biro: Zooco Estudio
lokacija: Calle de Génova, Madrid, Španija
autorski tim: Miguel Crespo Picot, Sixto Martín Martínez, Javier Guzmán Benito.
površina: 394m²
godina realizacije: 2015.
fotografije: Orlando Gutierrez

Orlando Gutierrez

Orlando Gutierrez

Zooco Estudio stoji iza projekta restorana Gust, smeštenog u centralnoj madridskoj ulici – ulici Genova. Koncept poduhvata počiva na formiranju dve zone: jedna je namenjena samousluživanju a druga konzumaciji kupljenih proizvoda. Iz tog razloga je i sam prostor podeljen na dva dela u kojima su oblikovane prostorije velikih površina. Koristeći prednosti prostorne organizacije kakvu je nametnuo sam objekat, autori su pokušali da reprodukuju ideju tipičnu za “prostorno iskazivanje dobrodošlice”. To je stvorilo kontiuitet sa ulicom Genova koju karakteriše snažni urbani karakter. Drugi deo, podeljen u dve zone, namenjen je obedovanju. A oba prostora su povezana koridorom koji predstavlja prelaz između različitih ambijenata.

Orlando Gutierrez

Orlando Gutierrez

Prva zona, u kojoj se proizvod nudi, predstavlja svojevrsni produžetak gradskog tkiva, dok nas druga dva prostora neodoljivo asociraju na atmosferu doma, jer se tu nalazi trpezarija. Glavni ulaz je ukrašen detaljima iz urbanog asortimana u nameri da replicira jezik ulične prodavnice. Velika polica za knjige sa drvenim kutijama prati korisnika sve do pulta sa kasom. Prepoznatljiva šestougaona pločica od betona, čuveni dizajn Gaudija, povezuje obradu trotoara sa podnom oblogom u restoranu. Prostor je opremljen metalnim nameštajem, koji okružuje drvo pomorandže; zidovi su obrađeni poput različitih fasada sa ciljem da upotpune sliku gradskog prostora. U ovakvom sklopu, materijal kojim su obloženi plafon i zidovi duž stepeništa – hrastovina – pruža prostoru dodatnu toplinu.

Orlando Gutierrez

Orlando Gutierrez

Vezu između onog uličnog i drugog, prostora koji podseća na dom, čini hodnik popločan već pomenutim heksagonalnim pločicama.

Orlando Gutierrez

Orlando Gutierrez

Salon restorana sastoji se iz dva ambijenta razdvojena staklenim i metalnim pregradama. Jedan deo je simulacija različitih delova kuće: preko drvenih podova je nameštaj raspoređen kao salon ili kao trpezarija. Drugi ambijent ima više industrijski karakter jer izgledom podseća na radionicu ili staklenik. Obilna vegetacija, šareni podovi i osvetljenje dopunjuju i oplemenjuju čitav ambijent.

Orlando Gutierrez

Orlando Gutierrez

Prostor je ispunjen stolicama kompanije Hay, J104, dizajn Joergen Baekmark-a, J77, dizajn Folke Palsson, J110 dizajn Poul M. Volther. U istoj zoni najzastupljenija je rasveta danske kompanije LIGHT YEARS, CARAVAGGIO, dizajn Cecilie Manz-a.

Orlando Gutierrez

Orlando Gutierrez

Orlando Gutierrez

Orlando Gutierrez