Isola delle Rose, Laguna di San Marco

Na ostrvu Sacca Sessola, najvećem od stotinu ostrvaca u venecijanskoj laguni, izgrađen je najnoviji hotel lanca JW Marriott.

Ono izgleda kao plutajući komad tla, sa čitavim kompleksom od 20 objekata – koji uključuje luksuzni hotel, privatne vile, kao i spa i wellness centar – okružen parkom sa gustim zelenilom, maslinovim drvećem, terasama sa puzavicama i povrtnjakom koji svežim proizvodima svaki dan snabdeva dva restorana u okviru kompleksa.

‘’Ovo je povratak prirodi,’’ objašnjava milanski arhitekta Matteo Thun, koji je zajedno sa Lucom Colombom projektovao objekte i njihove entrijere, ali i pejzaž koji  se prostire na 160000m2. ‘’Slobodni prostori su u Veneciji pravi luksuz.’’

Ostaci nekadašnje infektivne klinike datiraju iz 1936.godine.

Da ne bi rušio napuštene objekte, Thun je pažljivo restaurirao svaki od njih kako bi zadržao patinu koja je godinama nastajala na fasadama od opeke.

 

Zatim je izgradio nove objekte u okviru zatečenih, ne dodirujući postojeće zidove.

Thunov princip ‘kutije u kutiji’ podrazumeva autentičn prikaz starih objekata.

‘’Ne podnosim lažiranje starog,’’ kaže arhitekta o mnogim izveštačeno ‘istorijskim’ venecijanskim hotelima. Ali, njegovi enterijeri nisu nostalgični, oni se fokusiraju na doktrinu održivosti.

Mreža lokalnih partnera koja je učestvovala u ovom poduhvatu  uključuje tekstile Rubelli, po meri izrađene svetlosne instalacije kompanije Barovier & Toso, kupatilska armatura Zucchetti, staklene lampe od duvanog stakla koje je dizajnirao Antonio Rodriguez a proizvela kompanija Artemide.

Sve sobe u spa centru kao i bazen na krovnoj terasi imaju pogled ka silueti Venecije. ‘’Možete videti zalazak sunca na Trgu Svetog Marka,’’ dodaje arhitekta. ‘’Fantastičan je.

Tako je u stvari  retko videti Veneciju u Veneciji!’’